Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Arbeidstid
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
- Vi jobber ofte på kveld, i helger og noen ganger på søndager, men har ikke snakket om hvordan dette kan påvirke helsa og det sosiale livet vårt.
- Når vi jobber i helger eller på ettermiddager og kvelder hender det at vi får for lite tid med venner og familie, og det kan være vanskelig å få deltatt i det sosiale livet slik vi ønsker.
- Vi vet ikke når vi skal jobbe framover fordi arbeidsplanen ikke er ferdig i tide. Det kan gjøre det vanskelig å planlegge fritid og ferier.
- Arbeidstiden vår stemmer ikke alltid overens med det som er beskrevet i arbeidsavtalen vår. Det gjør at vi ikke vet hvor mange vakter vi skal ha hver måned, og når på døgnet vi skal jobbe.
- Tillitsvalgte, verneombud og ansatte deltar ikke når arbeidsplanene utarbeides.
- Det hender at vi har møter og andre aktiviteter utenfor arbeidstid, som for eksempel rydding, varetelling eller klargjøring av utstillinger eller kampanjer, som vi ikke får betalt eller avspasering for.
- Vi blir ofte kontaktet på fritiden for å jobbe. Det hender for eksempel at vi blir kalt inn på jobb kvelden før en kampanje, for å sette ut varer eller lage utstilling, uten at dette er lagt inn i arbeidsplanen. Vi føler oss forpliktet til å stille opp.
- Vi vet ofte ikke om vi skal komme på jobb før samme dag, og blir jevnlig kontaktet for å jobbe når vi egentlig har fri.
- Vi må ofte jobbe utover stengetid, fordi kunder ikke er ute av butikken, vi må rydde og vaske eller ta oppgjøret. Det hender at vi ikke får betalt for tiden vi jobber etter stenging.
- Vi jobber ofte lange arbeidsdager, for eksempel hvis noen blir syke, eller butikken er åpen utover vanlig åpningstid på grunn av nattåpent, førjulshandel eller lignende.
- Vi må følge åpningstiden til senteret vi holder til i. Vi opplever at stadig utvidede åpningstider kan skape utfordringer knyttet til lange arbeidsdager og sene kvelder.
- Det kan være vanskelig å få tatt nødvendige pauser i løpet av arbeidsdagen, fordi det ikke er overlapp mellom vakter, vi er for få på jobb, eller har for mye å gjøre.
- Det hender at vi er for få på jobb. Dette påvirker arbeidstiden vår. Vi bør planlegge bemanningen bedre ut fra antall kunder og oppgaver i løpet av dagen.