Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Manuelt arbeid
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
- Vi jobber i arbeidssituasjoner som kan føre til uheldige arbeidsstillinger. For eksempel gjør vi ofte gjentagende bevegelser med armene når vi jobber i kassa.
- Vi jobber ofte med hendene over skulderhøyde, eller med gjentagende hånd -og armbevegelser.
- Vi løfter ofte tungt og/eller i ubekvemme stillinger, for eksempel når vi håndterer varer.
- Vi jobber stående og gående store deler av dagen, og gulvet kan også av og til være glatt. Vi er ikke alltid bevisste på hvor viktig det er med gode sko. Vi mangler stoler og ståmatter i kassaområdet.
- Vi har ensformige arbeidsoppgaver. Det er lite variasjon og få muligheter til å skifte arbeidsstilling eller å ta pause. Vi har ikke et system for rullering på arbeidsoppgaver.
- Noen arbeidsoppgaver er lette, men når vi gjør dem flere ganger eller kombinert med andre oppgaver kan belastningen over tid bli for stor.
- Vi har tilgjengelige hjelpemidler som traller og løfteutstyr, men vi bruker dem ikke når vi gjør arbeidsoppgavene våre. Det kan for eksempel være fordi det er for travelt, vi er usikre på hvordan de skal brukes, eller det er nivåforskjeller i butikken som gjør det vanskelig å bruke dem.
- Vi gjør ofte de tunge arbeidsoppgavene alene fordi kollegaene våre ikke er tilgjengelige eller fordi de har nok å gjøre selv.
- Arbeidsplassen vår er utformet på en måte som gjør det vanskelig å utføre jobben og løfte med gode arbeidsstillinger. Det kan for eksempel være trangt mellom varehyllene, som kan gi uheldige arbeidsstillinger når vi skal fylle på med varer.
- Vi har ikke tenkt på at tunge varer må plasseres i midjehøyde, mens lettere varer må plasseres i de øverste og nederste hyllene.
- Vi har ikke fått informasjon og snakket om hvordan manuelt arbeid kan påvirke kroppen vår, og hva vi kan gjøre for å unngå plager.
- Vi jobber i kulde og kan fryse på jobb. Det kan føre til at det er vanskelig å jobbe med gode arbeidsstillinger.
- Vi har en del arbeid ved dataskjerm i jobben vår, for eksempel når vi jobber i kassa. Vi har ikke tenkt på hvordan vi skal plassere skjermen for å sikre gode arbeidsstillinger.
- Vi har ikke fått tilstrekkelig opplæring i hvordan vi bør bruke kroppen i jobben vår, for eksempel ved løft, påfyll av varer og når vi jobber i kassa.