Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Organisering av arbeidet
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
- Vi setter ikke av nok tid til deling av informasjon og til å diskutere aktuelle problemstillinger i arbeidsmiljøet vårt.
- Det hender at lederen vår er travel eller lite tilgjengelig. Vi har liten mulighet til å få støtte og nødvendige avklaringer i arbeidet.
- Daglig leder er ofte opptatt med kunder, og har ikke alltid tid til lederoppgaver.
- Vi vet ikke alltid hvem som skal gjøre hva i løpet av arbeidsdagen.
- Arbeidsdagen vår kan være uforutsigbar. Det hender at vi ikke planlegger for eksempel mottak og plassering av varer, bemanning og oppgavefordeling godt nok til at vi kan jobbe effektivt.
- Det hender at vi er alene i situasjoner der vi burde vært flere. Det kan påvirke både arbeidsutførelsen og sikkerheten.
- Det hender at vi ikke rekker å betjene kundene slik vi ønsker, fordi vi er for få på jobb.
- Vi har lite variasjon og rullering i oppgavene våre, og må ofte gjøre samme type oppgaver gjennom hele eller store deler av arbeidsdagen. Det gir liten mulighet til å lære noe nytt, og det hender at vi opplever arbeidet som ensformig.
- Det hender at deltidsansatte og vikarer får mangelfull opplæring, lite informasjon eller få muligheter for å gi innspill. Det kan være spesielt utfordrende fordi vi har mange ansatte med lav stillingsprosent.
- Vi står på i jobben vår, men får ikke alltid tilstrekkelig anerkjennelse for innsatsen.
- Noen ganger må vi gjøre ting som vi mener burde ha vært gjort annerledes. Det kan for eksempel være å forsøke å få kunden til å kjøpe mer eller å avvise en retur.
- Det kan være vanskelig å ta opp problemer eller si ifra om ting vi ikke synes er greit, og vi mangler et system for å melde ifra om uønskede hendelser skriftlig.
- Vi har ikke valgt verneombud eller inngått avtale om annen ordning.
- Vi blir ikke involvert i saker som handler om kontrolltiltak og overvåkning, som for eksempel plassering av kameraer og gjennomføring av ansattkontroller. Dette blir ofte bestemt av kjedekontoret.
- Arbeidsplassen vår er dårlig tilrettelagt, for eksempel når det gjelder plassering av spiserom og toaletter. Vi bruker ofte mye av pausen vår på å komme til og fra.