Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Manuelt arbeid
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
Tungt arbeid og løft
- Vi løfter ofte tungt og/eller i ubekvemme stillinger, for eksempel når vi må løfte bagasje, varer eller utstyr. Det hender at det er trangt der vi løfter, eller at vi løfter med hendene over skulderhøyde.
- Noen arbeidsoppgaver er lette, men når vi gjør dem flere ganger eller kombinert med andre oppgaver kan belastningen over tid bli for stor.
Håndtering av bagasje
- Når vi jobber med håndtering av bagasje, er det mange løft og forflytninger. Løftene kan være tunge, og det hender at vi løfter med ryggen foroverbøyd og/eller vridd til siden.
- Den totale belastningen av arbeidet kan blir stor når vi jobber med håndtering av bagasje gjennom hele arbeidsdagen.
- Det hender at vi jobber med håndtering av bagasje i kulde, med dårlige grep eller under andre vanskelige forhold. Dette kan påvirke kroppen og måten vi jobber på, og gi oss uheldige belastninger.
Stående og gående arbeid
- Vi jobber stående og gående store deler av dagen, og underlaget kan være hardt. Vi har fått god opplæring, men vi kan bli enda mer bevisste på forebyggende tiltak, som for eksempel det å bruke gode sko og såler som kan avlaste, eller å ta pauser underveis.
Ensformig arbeid og variasjon
- Mange av oss har ensformige arbeidsoppgaver. Det er lite variasjon og få muligheter til å skifte arbeidsstilling eller å ta pause. Dette gjelder blant annet de som sitter store deler av arbeidsdagen, som pilotene og flygelederne.
Informasjon og opplæring
- Noen av oss kan oppleve at vi ikke har fått tilstrekkelig opplæring i hvordan vi bør bruke kroppen i jobben, for eksempel ved stillesittende arbeid, arbeid i kabinen, arbeid foran skjerm i kontrolltårnet, håndtering av bagasje eller teknisk vedlikehold. Det kan også være utfordrende å bruke det vi har lært om gode arbeidsstillinger, i praksis.
- Vi kan bli bedre på å snakke om hvordan arbeidsoppgavene våre og måten vi bruker kroppen på, kan påvirke oss, og hva vi kan gjøre for å unngå plager.
- Vi har ikke snakket nok om hvordan vi kan forebygge muskel- og skjelettplager gjennom fysisk aktivitet, for eksempel ved å gjøre små øvelser i løpet av dagen.
Utforming av arbeidsplassen
- Arbeidsplassen vår er utformet på en måte som gjør det vanskelig for oss å utføre jobben med gode arbeidsstillinger. Det er for eksempel trangt i både cockpit, kabin og lasterom, med begrenset mulighet for å bevege seg fritt og variere arbeidsstillingen.
Bekledning
- Det hender at vi opplever at bekledningen/uniformen hindrer gode arbeidsstillinger eller ikke er hensiktsmessig for arbeidet vi skal utføre. Det kan for eksempel være at bekledningen strammer unødvendig og hindrer god bevegelighet, eller at den er for varm eller kald.
Arbeidsutstyr og hjelpemidler
- Vi har ikke hensiktsmessig arbeidsutstyr. Utstyret kan for eksempel være slitt, dårlig tilpasset, tungt å håndtere eller ha høyt vibrasjonsnivå. Det hender også at det er lang leveringstid på det utstyret vi trenger.
- Vi har både arbeidsutstyr og hjelpemidler som kan lette det fysiske arbeidet, men det er ikke alltid vi bruker det. Det kan for eksempel være fordi det er for travelt, vi er usikre på hvordan det skal brukes, eller det er tungvint og tidkrevende å ta det i bruk.
Uheldige belastninger og vibrasjoner
- Vi kan bli utsatt for helkroppsvibrasjoner fra fly og helikopter eller hånd- og armvibrasjoner fra maskiner og håndholdte verktøy. Vi vet ikke hvor lenge vi kan utsettes for vibrasjoner før det blir helseskadelig, og vi har ikke fått opplæring i hvordan vi kan bruke kroppen på en god måte i arbeid som innebærer vibrasjoner.
- Jobben vi gjør kan innebære uheldige arbeidsstillinger. For eksempel stillesittende arbeid i cockpit eller kontrolltårn, arbeid med hendene over skulderhøyde eller uten støtte til armene, foroverbøyde stillinger eller stillinger som er ubekvemme fordi det er trangt.
Med fly og helikopter som arbeidsplass
- Støy, vibrasjoner og konsentrasjonskrevende arbeid påvirker helsa vår, for eksempel ved at vi blir slitne og mer mottakelige for muskel- og skjelettplager. Belastningen kan bli ekstra stor ved mye stress, høyt arbeidstempo og lange arbeidsdager.
- Det hender at vi blir utsatt for uheldige belastninger og skader på grunn av turbulens eller urolig luft. Det kan for eksempel hende at vi får sleng på kroppen eller vogner med varer over oss.