Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Tids- og arbeidspress
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
- Vi rekker ofte ikke å gjøre alle oppgavene vi skal i løpet av dagen, og det hender at vi må prioritere bort viktige oppgaver eller utsette frister.
- Vi opplever at hjemmekontor og digitale løsninger gjør det mulig å ha flere møter på ulike arenaer samme dag. Det er positivt, men kan også by på noen utfordringer ved at det for eksempel kan bli mange møter, mye stillesitting og få muligheter for pause i løpet av arbeidsdagen.
- Det hender at vi ikke får gjort oppgavene våre i tide på grunn av problemer med IT-utstyr eller annet teknisk utstyr, eller at slike problemer fører til stor pågang i kundehenvendelser.
- Vi føler at vi ikke strekker til når vi får for lite tid til å gjøre oppgavene våre, eller når vi ikke gjør oppgavene så raskt som forventet.
- Når det blir for travelt, klarer vi ikke å gi kundene den servicen vi ønsker, og det hender at vi får ubehagelige kommentarer eller klager.
- Noen dager har vi det så travelt at vi ikke rekker å ta nødvendige pauser, for eksempel for å variere arbeidsstillingen, gå på toalettet eller spise.
- I perioder er det stort arbeidspress, for eksempel i forbindelse med årsoppgjøret og når det er høysesong for skademeldinger og behandling av forsikringsoppgjør.
- Når vi er stresset, kan vi bli redde for å gjøre feil, for eksempel at vi ikke rekker å gjøre grundige nok vurderinger i situasjoner som kan gi økonomiske konsekvenser for kunder eller arbeidsgiveren vår.
- Vi setter ikke av tid til å hjelpe, støtte og snakke med hverandre fordi det alltid er noe som må gjøres.
- For oss som jobber med kundebehandling, kan det være vanskelig å påvirke arbeidsmengden, innholdet og tempoet i jobben vår fordi det stort sett styres av antall henvendelser, tidsfrister og kundenes behov.