Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Arbeidstid
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
- Vi har fleksibel arbeidstid og kan ofte jobbe lange dager, i helger og på ettermiddager og kvelder. Vi har ikke snakket om hvordan dette kan påvirke helsa og det sosiale livet vårt.
- Noen av oss jobber på kveldstid eller i helger. Vi blir ikke alltid involvert når vaktlistene eller arbeidsplanen settes opp.
- Det hender at lederen vår ikke har oversikt over hvor mye den enkelte jobber.
- Noen av oss blir ofte kontaktet på fritida. Det hender for eksempel at vi må svare på telefoner eller e-poster utenfor arbeidstida.
- Vi har mulighet til å jobbe hjemmefra. Det er bra fordi det gjør at vi kan styre vår egen arbeidstid og jobbe når det passer best for oss selv. Men det kan også føre til at vi i perioder jobber mer enn vanlig arbeidstid, eller har dårlig samvittighet for at vi helst skulle ha jobbet mer.
- Vi opplever at hjemmekontor visker ut skillet mellom arbeidstid og fritid.
- I perioder jobber vi mye overtid og lange dager, for eksempel når det har skjedd store ulykker, eller ved ekstreme værforhold som flom, orkan eller hetebølger.
- Vi har ofte lange arbeidsuker. Det kan være belastende selv om vi avspaserer eller har friperioder i etterkant.
- Det hender at vi ikke rekker å avspasere oppspart plusstid/mertid fordi vi har for mye å gjøre.