Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Manuelt arbeid
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
Ensformig arbeid og variasjon
- Vi har ensformige arbeidsoppgaver. Det er lite variasjon og få muligheter for å skifte arbeidsstilling eller å ta pause. Det kan for eksempel være vanskelig å få til variasjon for de som jobber på kunde-, salgs- eller skadesenteret.
Arbeid ved skjerm
- Vi jobber foran en dataskjerm store deler av dagen. Vi har ikke diskutert hvordan vi kan unngå å bli slitne i øynene, nakken og skuldrene. Vi har for eksempel ikke snakket nok om betydningen av god belysning og pauser ved skjermarbeid.
- Arbeidsoppgavene vi har på PC gjennom dagen, er lette fysisk, men over tid kan de likevel gi en stor totalbelastning. Å se mye på skjerm belaster for eksempel nakken og øynene, bruk av mus og tastatur belaster armene og hendene, og stillesittende arbeid er generelt belastende for hele kroppen.
- Det er ikke godt nok kjent blant de ansatte at de som jobber jevnlig foran en dataskjerm, har rett til å få dekket synsundersøkelse og databriller hvis de trenger det.
Uheldige belastninger
- Vi jobber i arbeidssituasjoner som kan føre til uheldige arbeidsstillinger. Fordi vi bruker mye mus og tastatur, gjør vi for eksempel mange av de samme håndbevegelsene gjentatte ganger i løpet av dagen. Over tid kan det gi uheldige belastninger.
- Det hender at tidspress og stor arbeidsmengde fører til at vi ikke bruker kroppen på en god måte når vi jobber på PC-en. Vi blir for eksempel sittende for lenge uten å ta pause, eller vi glemmer å variere mellom å sitte og stå.
Informasjon og opplæring
- Vi har ikke fått nok opplæring i hvordan vi kan bruke kroppen på en god måte i jobben. Vi har for eksempel ikke fått opplæring i hvordan vi stiller inn stoler, bord og skjermer slik at vi får gode og varierte arbeidsstillinger.
- Vi har ikke fått informasjon om hvordan stillesittende og ensformig arbeid kan påvirke kroppen på sikt. Vi har heller ikke snakket om hvordan stillesittende arbeid i kombinasjon med tidspress påvirker kroppen.
Lokaler og utstyr
- Lokalene våre kan oppleves som lite funksjonelle. Vi har for eksempel et åpent kontorlandskap der mange sitter og snakker i telefonen. Det kan skape mye støy, noe som kan gi helseplager på sikt.
- I kontorlokalet vårt bytter vi ofte arbeidsstasjoner, og ingen har faste plasser. Det kan føre til at vi ikke tilpasser arbeidsstasjonene godt nok ergonomisk til hver enkelt.
- Vi jobber på kontorer hvor for eksempel datautstyr, kontormøbler, belysning og temperatur er dårlig tilpasset oss som jobber der.
- Kontormøblene og utstyret vårt fungerer bra, men vi tar oss ikke alltid tid til å stille det inn eller bruke det på en hensiktsmessig måte som sikrer variasjon og gode arbeidsstillinger. Det gjelder for eksempel kontorstol, skjerm og arbeidsbord.
- Fysisk aktivitet
- Vi har ikke snakket om hvordan vi kan forebygge muskel- og skjelettplager gjennom fysisk aktivitet, for eksempel ved å gjøre små øvelser i løpet av arbeidsdagen.
Hjemmekontor
- Flere av oss har mulighet til å jobbe hjemmefra en eller flere dager i uka. Vi har ikke diskutert hvordan vi kan tilpasse hjemmekontoret for å få en god ergonomisk arbeidsplass. Det kan også hende vi ikke har det utstyret vi trenger på hjemmekontoret, slik som god kontorstol, skjerm og tastatur.