Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Manuelt arbeid
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
- Vi jobber i arbeidssituasjoner som kan føre til uheldige arbeidsstillinger. For eksempel jobber vi ofte på PC. Vi er ikke alltid bevisste på å variere arbeidsstilling, for eksempel hvordan vi sitter eller står.
- Vi jobber stående og gående store deler av dagen. Vi er ikke alltid bevisste på hvor viktig det er med gode sko.
- Vi har noen arbeidsoppgaver som kan være ensformige, for eksempel å planlegge undervisning og rette prøver. Da kan det bli en del stillesitting og ensidig arbeid.
- Lokalene våre er lite funksjonelle. Vi har for eksempel grupperom og undervisningsrom som ikke er tilpasset opplæringen. Det påvirker arbeidsflyten og kan gi uheldige belastninger.
- Vi må ofte jobbe i samme arbeidsstilling over lang tid på grunn av hvordan arbeidsplassen vår er utformet. Det kan for eksempel være trangt når vi deler kontor med andre.
- Vi har ikke hensiktsmessig arbeidsutstyr. For eksempel mangler vi pult, stol og PC som er tilpasset den enkelte. Utstyret kan også være slitt.
- Arbeidsutstyret vårt fungerer bra, men vi tar oss ikke alltid tid til å stille det inn, bruke det på en hensiktsmessig måte eller vedlikeholde det for å sikre variasjon og gode arbeidsstillinger. Det gjelder for eksempel kontorstol, skjerm og arbeidsbord.
- Vi har ikke fått informasjon og snakket om hvordan manuelt arbeid kan påvirke kroppen vår, og hva vi kan gjøre for å unngå plager.
- Vi jobber med skjerm store deler av dagen. Vi har ikke diskutert hvordan vi kan redusere uheldige belastninger fra arbeid med dataskjerm og annet skjermutstyr.
- Noen ganger jobber vi hjemme, men vi har ikke diskutert hvordan vi kan tilpasse hjemmekontoret for å få en god arbeidsplass.