Tema: Arbeidstid

Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.

Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:

  • Velg en gruppeleder som noterer underveis
  • Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden 
    Dere kan …
    • diskutere alle påstandene
    • velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
  • Skap gode diskusjoner
    Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg.
  • Vær konkret og bruk eksempler
    Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag.
  • Snakk om det dere kan gjøre noe med
    Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.

Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:

  • Arbeidstida vår gjør at vi får for lite tid med venner og familie, og det kan være vanskelig å få deltatt i det sosiale livet slik vi ønsker.
  • Vi vet ikke når vi skal jobbe framover, fordi vaktlisten ofte lages for en uke om gangen.
  • Vi opplever at arbeidstiden påvirker helsa vår. Det kan for eksempel være vanskelig å omstille seg mellom dagskift, kveldsskift og nattskift.
  • Etter å ha jobbet nattevakt hender det at vi er så trøtte at vi nesten sovner i bilen på veien hjem.
  • Tillitsvalgte, verneombud og ansatte deltar ikke når vaktlistene utarbeides.
  • Arbeidstiden vår blir ikke alltid registrert riktig. Det kan føre til at lederen vår ikke alltid har oversikt over når og hvor mye hver enkelt ansatt jobber, og om balansen mellom jobb og fritid er ivaretatt.
  • Vi vet ofte ikke om vi skal komme på jobb før samme dag, og blir jevnlig kontaktet for å jobbe når vi egentlig har fri.
  • Arbeidstiden vår kan være uforutsigbar og varierer etter for eksempel sesong, værforhold og aktiviteter som bryllup, julebord og konferanser.
  • Vi må ofte jobbe overtid eller lengre dager enn planlagt. Det kan for eksempel skje når det kommer mange gjester, gjester er igjen i restauranten etter stenging eller fordi vi skal vaske og gjøre klart til neste dag.
  • Vi jobber ofte på kvelden og natta. Da kan det være travelt, med mange, noen ganger fulle, gjester, klargjøring til neste dag, vasking og stenging.
  • Vi har kort hviletid mellom vaktene. Det hender for eksempel at vi går av kveldsvakt og har dagvakt neste dag.
Velg nytt tema Legg til punkter