Tema: Manuelt arbeid

Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.

Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:

  • Velg en gruppeleder som noterer underveis
  • Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden 
    Dere kan …
    • diskutere alle påstandene
    • velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
  • Skap gode diskusjoner
    Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg.
  • Vær konkret og bruk eksempler
    Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag.
  • Snakk om det dere kan gjøre noe med
    Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.

Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:

  • Vi har mange arbeidsoppgaver som kan gi uheldige arbeidsstillinger. Som for eksempel gjentagende hånd- og armbevegelser, hodet bøyd framover eller hendene over skulderhøyde. Dette kan være for eksempel når vi jobber på kjøkkenet eller serverer.
  • Vi har ensformige arbeidsoppgaver. Det er lite variasjon og få muligheter til å skifte arbeidsstilling eller å ta pause, for eksempel når vi jobber på kjøkkenet.
  • Noen arbeidsoppgaver er lette i seg selv, men fordi vi gjør dem flere ganger, og kanskje samtidig med noe annet, blir det tungt likevel. For eksempel når vi bærer tallerkener eller kutter grønnsaker en hel dag.
  • Vi rullerer ikke på arbeidsoppgavene, så noen blir ofte stående med tunge eller ensformige arbeidsoppgaver over tid.
  • Vi løfter ofte tungt og/eller i ubekvemme stillinger, for eksempel når vi løfter, bærer og plasserer bruskasser, ølfat og andre varer, når vi lager store kjeler med mat, eller når vi bærer mange tallerkener.
  • Vi jobber stående og gående store deler av dagen, og gulvet kan også av og til være glatt. Vi har ikke vært så bevisste på for eksempel å bruke gode sko, ta pauser og bruke avlastningsmatter på kjøkkenet.
  • Arbeidsplassen vår er utformet på en måte som gjør det vanskelig for oss å utføre jobben på en god måte. Det er liten mulighet til individuell tilpasning. Det kan for eksempel være trangt der vi håndterer varer, eller det er ikke mulig å justere arbeidsbenkene på kjøkkenet.
  • Vi jobber i et lokale med nivåforskjeller. Det er for eksempel trapper i lokalene eller lager i kjelleren som gjør at vi må bære tungt over lengre avstander og i forskjellige høyder.
  • Vi er ikke alltid flinke nok til å plassere varer og utstyr fornuftig ut ifra hvor tungt det er, og hvor ofte vi trenger det.
  • Vi har ikke rutiner for vedlikehold av arbeidsutstyr og hjelpemidler, og vi får ikke medvirke når nytt utstyr skal kjøpes inn.
  • Vi har tilgjengelige hjelpemidler, men vi bruker dem ikke, fordi det for eksempel er for travelt, eller fordi vi har trapper og terskler som gjør at det er vanskelig å bruke dem.
  • Vi har ikke fått tilstrekkelig opplæring i hvordan vi bør bruke kroppen i jobben vår, for eksempel når vi løfter, bærer tallerkener, kutter eller står lenge ved en benk.
  • Vi har ikke fått informasjon eller snakket om hvordan fysisk arbeid kan påvirke kroppen vår, og hva vi kan gjøre for å unngå plager.
Velg nytt tema Legg til punkter