Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema:
Nå som dere har diskutert et tema i Arbeidsmiljøhjelpen, sitter dere igjen med flere bevaringsområder og forbedringsområder.
Nå skal dere fylle ut konkrete tiltak innen hvert forbedringsområde i handlingsplanen.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Hvem skal fylle ut handlingsplanen? Dere kan…
- gjøre det sammen med alle ansatte
- gi oppgaven til arbeidsmiljøgruppen, som kan fylle ut handlingsplanen basert på forslagene fra gruppearbeidet. Dersom dere er mange eller har lite tid til å samles, anbefaler vi at arbeidsmiljøgruppen gjør det.
- Hva skal fylles ut?
For hvert forbedringspunkt skal dere fylle ut …- Tiltak
Tiltakene bør være så konkrete som mulig, og være gjennomførbare i praksis.
Ikke gap over for mange, og prioriter hvilke tiltak dere skal starte med. - Ansvarlig
Fordel ansvaret for å følge opp tiltakene på flere – både leder, verneombud, tillitsvalgte og andre ansatte. Husk at leder alltid er ansvarlig for at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig, men at alle ansatte har plikt og rett til å medvirke. - Prioritet
Prioriter hvilke forbedringsområder dere vil starte med. Ikke gap over for mange på en gang. Vi anbefaler å prioritere tiltak som gir høy effekt og lav ressursbruk (høy prioritet), og tiltak som gir høy effekt og høy ressursbruk (høy prioritet). Deretter kan dere vurdere om dere skal prioritere tiltak som gir lav effekt og lav ressursbruk (middels prioritet). Unngå tiltak som gir lav effekt og krever mye ressurser å gjennomføre (lav prioritet). - Neste sjekk
Sett en dato for når dere skal følge opp tiltaket. Sett frister som er gjennomførbare i praksis. Noen tiltak blir man ferdige med, andre må man jobbe kontinuerlig med.
- Tiltak
- Hva kan dere løse selv, og hva trenger dere hjelp til fra andre?
- Løft tiltakene til riktig sted i organisasjonen
Vurder hva dere kan løse selv, og hva som må løftes til AMU eller til ledernivået. - Få hjelp til det som er vanskelig
Vurder om dere har behov for hjelp fra bedriftshelsetjenesten eller NAV Arbeidslivssenter. De kan blant annet hjelpe dere å vurdere hva dere bør jobbe med, eller å gjennomføre gode tiltak.
Husk at alle arbeidsgivere har plikt til å knytte virksomheten sin til en godkjent bedriftshelsetjeneste dersom risikoforholdene tilsier det.
Les mer om bedriftshelsetjeneste
- Løft tiltakene til riktig sted i organisasjonen