Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Manuelt arbeid
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
Uheldige belastninger
- Vi jobber i arbeidssituasjoner som kan føre til uheldige arbeidsstillinger, for eksempel når vi må jobbe på huk eller knær, med ryggen bøyd framover eller at vi må holde grep over lang tid.
- Vi har arbeidsoppgaver med høy risiko for skade og uheldige fysiske belastninger både akutt og på lengre sikt.
- Vi har bekledning og utstyr på oss som noen ganger kan gjøre det utfordrende å jobbe i gode arbeidsstillinger.
Stående og gående arbeid
- Vi jobber stående og gående store deler av dagen. Vi er ikke alltid bevisste på hvor viktig det er med gode sko.
Ensformig arbeid og variasjon
- Noen ganger er arbeidet ensformig. Det hender for eksempel at vi står, går eller sitter i lange perioder, eller at vi kjører lange distanser i tjenestebil. Da kan det være få muligheter til å skifte arbeidsstilling eller til å ta pauser.
Informasjon og opplæring
- Vi har ikke fått informasjon og snakket om hvordan arbeidsoppgavene våre kan påvirke kroppen vår, og hva vi kan gjøre for å unngå plager.
- Vi har ikke fått tilstrekkelig opplæring og øvelse i hvordan vi bør bruke kroppen i jobben vår, for eksempel når vi må jobbe i ubekvemme stillinger ved håndtering av personer, eller når det er høy risiko for skade.
Arbeid i tjenestebil
- I perioder sitter vi mye i bil i operativ tjeneste. Vi har ikke vurdert hvordan dette påvirker kroppen vår, eller snakket om hvordan vi kan legge til rette for gode arbeidsstillinger bak rattet.
- Kroppen vår kan bli utsatt for uheldige belastninger når vi kjører bil i tjenesten. Det kan for eksempel være vibrasjoner, støt fra humper i veien, høy fart og svinger der vi får sleng.
Fysisk aktivitet
- Vi har arbeidsoppgaver med høy risiko for skader og belastninger. Det krever at vi er i god fysisk form. Vi har ikke snakket nok om betydningen av fysisk aktivitet og av å legge til rette for fysisk aktivitet i arbeidstida.