Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Jobbe med mennesker
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
Møte med andre
- Selv om vi har en tøff dag, må vi være tålmodige i møte med kollegaer og andre mennesker vi treffer i jobben vår.
- Vi må holde hodet kaldt og gi uttrykk for at vi har kontroll, selv om situasjonen oppleves som kaotisk og dramatisk.
- Mange følger med på oss og stiller høye krav til oss og jobben vi gjør. Det hender at vi får klager eller kritikk, også offentlig i media eller i sosiale medier.
Vold og trusler
- Vold og trusler er en del av jobben vår. Vi kan oppleve å bli utsatt for utagering, vold, trusler, å bli spyttet på eller seksualisert språk. Det hender også at vi blir truet eller oppsøkt på fritiden.
Håndtere krevende situasjoner
- Det kan oppstå krevende situasjoner i møte med andre, for eksempel hvis de er sinte, ruspåvirket eller psykisk ustabile. Det hender vi er usikre på hvordan vi skal håndtere det.
- Vi har ikke god nok oversikt over hva slags kompetanse og opplæring vi trenger for å håndtere stadig mer komplekse situasjoner knyttet til psykiatri, rus og utagering.
- Vi har et stort ansvar i jobben vår, og det hender vi er bekymret for om vi har handlet feil overfor andre.
Alenearbeid
- Når vi jobber alene, kan det noen ganger oppstå ubehagelige situasjoner i møte med andre. Det er ikke alltid mulig å tilkalle hjelp i disse situasjonene, selv om vi har behov for det.
Tålegrense
- Vi har ikke snakket sammen om hva som er greit å oppleve på jobb. Vi har for eksempel ulike grenser for hva vi tolererer av utagerende atferd. Det hender at de som tolererer mest, legger lista for hva vi andre bør tåle.
- Det kan være vanskelig å si ifra dersom vi opplever noe som ikke føles greit, eller er vanskelig å håndtere. Noen ganger kan vi tenke at vi burde tåle mer enn vi kanskje burde, fordi «det er en del av jobben».
Støtte fra leder og kollegaer
- For noen av oss kan det være vanskelig å be om eller motta hjelp og støtte i arbeidet fra kollegaer eller lederen vår.
Upassende/uønsket oppførsel
- Det hender at vi blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet fra kollegaer, leder eller andre i jobbsammenheng.