Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Organisering av arbeidet
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
Prioriteringer i arbeidsmiljøarbeidet
- Fokus på risiko for akutt skade og ulykke overskygger faktorer i arbeidsmiljøet som kan gi helseskade på lang sikt, som for eksempel underskudd på søvn og hvile, ugunstige arbeidsstillinger og motstridende krav.
- Psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøfaktorer, som for eksempel sosial støtte, motstridende krav, ubalanse mellom oppgaver og ressurser, tidspress, arbeidstid og hviletid, blir ikke risikovurdert på lik linje med andre arbeidsmiljøfaktorer.
Krav og forespørsler
- Vi føler oss ofte dratt i ulike retninger. Det hender for eksempel at vi blir satt til å utføre flere viktige oppgaver samtidig, eller at andre forventer mer av oss enn det vi har mulighet til å gi.
- Vi bytter arbeidssted ofte og må stadig forholde oss til nye kollegaer, systemer og prosedyrer.
Planlegging av arbeidet
- Vernetjenesten og andre med fagkompetanse innen arbeidsmiljø blir ikke involvert når vi planlegger arbeidet, heller ikke i tilfeller der risikoen er ukjent.
- Det hender at vi får oppgaver som er vanskelige å utføre, for eksempel fordi vi mangler utstyr, eller på grunn av dårlig planlegging. Det kan være uklart hvilken kapasitet og kompetanse som trengs, eller hvilke områdebegrensninger som gjelder for blant annet støy og tilkomst.
- Vi opplever at samarbeidet mellom hav- og landorganisasjonen er utfordrende, for eksempel når gjelder arbeidsmiljø og planlegging av arbeidet.
- Vi opplever utfordringer knyttet til fysiske og digitale møter. For eksempel kan vi oppleve at vi har for mange eller for lange møter, at det er for mange deltakere, at vi har dårlig møtekultur, eller at de tekniske løsningene fungerer for dårlig.
Opplæring
- Vi har for lite kunnskap om hvilke arbeidsmiljøutfordringer som er knyttet til våre arbeidsoppgaver, og hva vi kan gjøre for å unngå helseplager.
- Vi opplever at opplæringen er for generell, og at den ikke gir oss relevant kunnskap for å håndtere arbeidsoppgavene. Den tar for eksempel ikke for seg stedsspesifikke forhold, utstyr og risikoer.
- Det hender at deltidsansatte og vikarer får mangelfull opplæring, lite informasjon eller få muligheter for å gi innspill.
Støtte fra leder og kollegaer
- Det hender at lederen vår er travel eller lite tilgjengelig. Vi får ikke alltid nok støtte og avklaring i arbeidet når det trengs.
- Det kan være vanskelig å ta opp problemer eller si ifra om ting vi ikke synes er greit.
- Vi står på i jobben vår, men får ikke alltid tilstrekkelig anerkjennelse for innsatsen.
Verneombud
- Verneombudsordningen fungerer ikke på vår arbeidsplass, for eksempel fordi verneombudene ikke har fått tilstrekkelig opplæring, ikke har tid til å utføre verneombudsarbeid eller fordi vi ikke har verneombud.
- Verneombudene blir ikke inkludert i arbeidsmiljøarbeidet tidlig nok eller på en systematisk måte.