Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Organisering av arbeidet
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
- Vi møter for sjelden lederen og kollegaene våre, og vi setter ikke av nok tid til å dele informasjon, diskutere utfordringer i arbeidet vårt og finne gode løsninger sammen.
- Det hender at lederen vår er travel eller lite tilgjengelig. Lederen har for eksempel for mange å være leder for eller for mange oppgaver. Vi har liten mulighet til å få støtte og nødvendige avklaringer i arbeidet når vi trenger det.
- Vi lar være å melde ifra om uønskede hendelser og andre avvik fordi vi ikke vet hva som regnes som avvik fra et godt arbeidsmiljø, ikke har tid, vet hvordan vi skal melde ifra eller hvordan slike saker skal følges opp.
- Vi føler oss ofte dratt i ulike retninger. Det hender for eksempel at brukere og pårørende ønsker mer av oss enn vi har mulighet til å gi, eller mer enn det som er bestemt på forhånd.
- Noen ganger må vi gjøre ting som vi mener burde ha vært gjort annerledes. Det kan for eksempel være å gi beroligende medisin til en bruker som vi kunne ha roet på andre måter om vi hadde hatt mer tid til rådighet.
- Det hender at vi er alene i situasjoner der vi burde vært flere, både med tanke på helseskader ved for eksempel tunge løft, sikkerhet knyttet til utagerende brukere og behov for faglig sparring i eller etter utfordrende situasjoner.
- Det er utfordrende å planlegge arbeidet godt fordi brukerens behov og hjemmet hvor arbeidet skal utføres, er for dårlig kartlagt. Dette kan for eksempel føre til at vi ikke har nødvendige hjelpemidler, plass til å bruke dem, eller at vi ikke har tilstrekkelig bemanning med tanke på risikoen for vold og trusler.
- Praktiske hensyn blir ofte ikke tatt med i planleggingen av arbeidet vårt. Det kan for eksempel dreie seg om tid til å plukke opp hjelpemidler og komme seg til og fra brukernes bolig, muligheter for parkering eller behov for pauser. Dårlig planlegging kan føre til at vi må dra fra brukeren før vi har gjort oss ferdige eller at vi ikke har det utstyret vi trenger til riktig tidspunkt.