Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Manuelt arbeid
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
Arbeidsstillinger
- Det hender vi jobber i arbeidssituasjoner som kan føre til uheldige arbeidsstillinger, for eksempel når vi jobber med nakken og hodet bøyd framover i forbindelse med behandling og laboratoriearbeid, eller når vi må løfte tungt.
- Det hender at vi jobber med ryggen bøyd framover, også i kombinasjon med vridninger.
- Noen dager er det en del stående og gående arbeid. Vi er ikke alltid like bevisste på hvor viktig det er med gode sko.
Ensformig arbeid og variasjon
- Vi har noen arbeidsoppgaver som kan oppleves som ensformige, for eksempel oppgaver som krever at vi holder samme arbeidsstilling over lang tid uten variasjon.
Informasjon og opplæring
- Vi har ikke fått informasjon og snakket om hvordan arbeidsoppgavene våre kan påvirke kroppen vår, og hva vi kan gjøre for å unngå plager.
- Vi har ikke fått tilstrekkelig opplæring i hvordan vi bør bruke kroppen i arbeidet vårt, for eksempel under behandlinger og laboratoriearbeid.
Arbeidsutstyr og hjelpemidler
- Noe av arbeidsutstyret vårt er gammelt, slitt eller vanskelig å regulere. Det kan føre til at vi jobber i uheldige arbeidsstillinger.
- Vi har benker, bord og stoler som kan justeres i høyden, men vi tar oss ikke alltid tid til å stille inn utstyret til god arbeidshøyde.
- Vi har tilgjengelige hjelpemidler, men det er ikke alltid vi bruker dem. Det kan for eksempel være fordi de ikke er tilgjengelige når vi trenger dem, fordi det tar for lang tid å bruke dem, eller fordi vi ikke har fått opplæring i hvordan vi skal bruke dem.
Arbeid ved skjerm
- Vi jobber en del ved dataskjerm, for eksempel når vi fører journaler, og kontorarbeidsplassen er ikke alltid godt nok tilrettelagt med tanke på datautstyr, kontorstoler, belysning og lignende.
Forebygging
- Vi har ikke snakket om hvordan vi kan forebygge muskel- og skjelettplager gjennom fysisk aktivitet, for eksempel ved å gjøre små øvelser i løpet av arbeidsdagen.