Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Jobbe med mennesker
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
- Vi forholder oss ofte til pasienter i sårbare situasjoner, og vi gir mye av oss selv på jobb. Det hender at vi tar med oss bekymringer hjem, og at vi har mindre å gi på fritida.
- Vi må holde hodet kaldt og gi uttrykk for at vi har kontroll, selv om situasjonen oppleves som kaotisk og dramatisk.
- Det kan oppstå krevende situasjoner med pasienter eller pårørende. Det hender at vi er usikre på hvordan vi skal håndtere situasjonen.
- Noen ganger når vi jobber alene med pasienter, kan det oppstå ubehagelige situasjoner. Det hender at vi har behov for å tilkalle hjelp, uten at det er mulig.
- Det hender at vi blir truet, mistenkeliggjort, utskjelt eller utsatt for vold av pasienter eller pårørende.
- Det hender at vi får ubehagelige kommentarer som går på kropp og utseende eller uønskede seksuelle tilnærmelser fra andre.
- Vi og jobben vi gjør, blir ofte omtalt eller vurdert på nett, for eksempel på «rating»-tjenester, i sosiale medier eller offentlig i media.
- Det kan være vanskelig å si ifra dersom vi opplever noe som ikke føles greit, eller som er vanskelig å håndtere.
- Det hender at vi opplever å bli overkjørt eller dårlig behandlet av kollegaer. Det kan være spesielt utfordrende i tilfeller der det er uklart hvem som har lederansvar og beslutningsmyndighet.
- Det hender at konflikter som handler om sak, går over til å dreie seg om person, fordi det ikke blir tatt tak i tidlig nok, eller fordi vi ikke vet hvordan vi skal håndtere konflikten.
- Det er vanskelig å be om eller få hjelp og støtte i arbeidet fra kollegaer eller leder.