Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Jobbe med mennesker
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
Samarbeid
- På vår arbeidsplass har vi ansatte fra ulike steder og kulturer, som snakker ulike språk. Dette kan være positivt, men det kan også føre til misforståelser.
- Det hender at vi opplever samarbeidsproblemer, dårlig stemning og ubehagelige konflikter blant oss som jobber her.
- Det hender at små uenigheter kan bli til større konflikter fordi vi er så tett på hverandre.
Hva er grei oppførsel?
- Vi kan ha en litt tøff tone oss imellom. Noen kan oppleve at vi har drøy humor, og at vi slår vitser om hverandre. Vi vet ikke om det egentlig er greit for de vi spøker med, eller hvordan det oppleves for dem.
- Det hender at vi eller noen rundt oss får ubehagelige kommentarer som går på kropp og utseende, eller uønskede seksuelle tilnærmelser fra andre.
- Det kan være vanskelig å si ifra dersom vi opplever noe som ikke føles greit, eller som er vanskelig å håndtere.
- For noen kan det være utfordrende å bli inkludert i det faglige og sosiale miljøet på arbeidsplassen.
Kollegastøtte
- Når vi jobber alene, kan det oppstå krevende og stressende situasjoner der vi har behov for hjelp eller støtte uten at det er mulig å få det.
- For noen av oss kan det være vanskelig å be kollegaer eller lederen vår om hjelp og støtte i arbeidet. Det kan også være vanskelig å få den hjelpen og støtten vi trenger.
- Vi kan føle oss ensomme når vi er på jobb i lange perioder, eller når vi jobber hektiske og lange skift. Det kan være vanskelig å ha kontakt med venner og familie på grunn av lite tid, dårlig internett, eller det kan være vanskelig å delta i det sosiale miljøet på arbeidsplassen.
- Vi er bekymret for at noen kollegaer har problemer med rusmiddelbruk eller at de spiller for mye. Noen av oss har også opplevd at medarbeidere har vært påvirket av rusmidler på jobb eller ikke har sovet nok fordi de har spilt hele natta.
- Vi kan bli usikre på hvordan vi skal håndtere bekymringer for at en kollega isolerer seg eller ikke trives på jobb.
- Det hender at kravene til effektivitet, produksjon og leveranse er så høye at det fører til stress. Vi er bekymret for at det kan gå ut over sikkerheten på jobb.