Arbeidsmiljøhjelpen ble teknisk oppgradert 28. januar 2025. Handlingsplaner som ble laget før denne datoen, er ikke lenger tilgjengelig.
Tema: Organisering av arbeidet
Her skal dere diskutere påstander om arbeidsmiljø. Kjenner dere igjen utfordringen hos dere? Diskusjonene skal hjelpe dere å se hva dere bør jobbe videre med, når dere i neste steg skal velge og legge til bevaringsområder og forbedringsområder.
Her er noen tips til hvordan dere kan gjøre det:
- Velg en gruppeleder som noterer underveis
- Bli enige om hvordan dere skal bruke tiden
Dere kan …- diskutere alle påstandene
- velge ut de påstandene som er mest relevante for dere, og hoppe over dem som ikke er relevante
- Skap gode diskusjoner
Lytt til hverandre, og la alle komme til orde og si sine meninger. Ha respekt for at andre kan ha andre meninger og tanker enn deg. - Vær konkret og bruk eksempler
Vær så konkret som mulig når dere diskuterer, og kom gjerne med eksempler fra egen arbeidshverdag. - Snakk om det dere kan gjøre noe med
Ikke bruk for mye tid på ting det ikke er mulig å gjøre noe med.
Diskuter om dere kjenner dere igjen i følgende påstander:
- Vi setter ikke av nok tid til å møtes for å jobbe med arbeidsmiljøet vårt.
- Lederen vår er sjelden til stede på arbeidsplassen eller tilgjengelig på telefon. Vi har liten mulighet til å få støtte og nødvendige avklaringer i arbeidet.
- Vi planlegger ikke godt nok før vi setter i gang med arbeidet. Det kan for eksempel føre til at vi ikke gjør oppgavene i en god nok rekkefølge, at vi går i beina på andre yrkesgrupper som skal utføre sine arbeidsoppgaver, eller at vi mangler nødvendig utstyr når vi trenger det.
- Selv om vi er flere på jobb, er vi ofte alene i selve arbeidssituasjonen fordi hørselsvern gjør det vanskelig å kommunisere.
- Vi snakker sjelden om hvordan vi skal utføre oppdragene på en effektiv måte og samtidig ivareta sikkerhet og helse.
- Vi tenker sjelden på risikoen som er knyttet til arbeidsoppgavene, før vi går i gang med dem, og vi vurderer sjelden risikoen på nytt når noe uforutsett skjer og arbeidsoppgavene endrer seg.
- Vi har lite variasjon og rullering i oppgavene våre, og må ofte gjøre samme type oppgaver gjennom hele eller store deler av arbeidsdagen. Det gir liten mulighet til å lære noe nytt, og det hender at vi opplever arbeidet som ensformig.
- Vi opplever at arbeidsoppgavene er urettferdig fordelt, for eksempel ved at de norske medarbeiderne får de mest varierte oppgavene.
- Det hender at vi gjør arbeidsoppgaver uten at vi har fått nok opplæring, også arbeidsoppgaver med høy risiko.
- Vi melder ikke ifra om uønskede hendelser og avvik, for eksempel fordi vi har ikke fått informasjon om hvordan vi skal bruke avvikssystemet, eller fordi det ikke er lagt til rette for å gjøre det.
- Verneombudsordningen fungerer ikke på vår arbeidsplass, for eksempel fordi verneombudene ikke har fått tilstrekkelig opplæring, ikke har tid til å utføre verneombudsarbeid eller fordi vi ikke har verneombud.